Ring mig opFå en rundvisningBestil brochureTilmeld dig langt kursusTilmeld dig korte kurser

Lyt


Hvad er Lyt på Roskilde Festival Højskole

Komponisten Pauline Oliveros skelner mellem det at høre og det at lytte. For hende er det at høre blot den fysiske evne, som vores kroppe (og særdeleshed ørerne) besidder til at registrere lyd. Ørerne hører, de lytter ikke. Lytning er nemlig for hende en livslang praksis, der foregår i vores hjerne, når vi sorterer, begriber og forfiner den lyd vi hører.

Det er denne praksis, vi skal forsøge at øve og træne på faget Lyt. Der skal lyttes efter intervaller, akkorder, groove, stemning, og både stor og minimal musik, støj og stilhed, og så skal vi øve os i at bruge de begreber, som musikteorien giver os til at sætte ord på, hvad vi hører – nej, lytter til. Målet er ikke at forvandle musik til matematik, men at give ens musikalske oplevelse endnu flere facetter end den umiddelbart fængende melodi eller det medrivende beat.

At lytte er fundamentet for omtanke og empati, så vi forsøger at åbne os for verden og vores medmennesker, når vi prøver ikke bare at høre dem, men at lytte. Derfor vil vi også rette vores opmærksomhed på det, der rækker ud over den musikalske verden.