Tilmeld digBook en rundvisningRing mig opBestil brochure

Medier

”Fortæl kortfattet så de vil læse det. Tydeligt så de vil forstå det. Billedrigt så de husker det. Men fortæl især sandt, så de kan blive ledt af lyset”

Bliv en stærk fortæller med praktisk erfaring inden for journalistik, video eller produktion med hovedfag i medier på Roskilde Festival Højskole.

Hvad er en dokumentar, og hvordan laver man praktisk en videoproduktion, skriver en fængende anmeldelse eller vinkler en kritisk historie? Det er nogle af de spørgsmål, du kan få svar på med hovedfag i medier. Roskilde Festival Højskole er blandet meget andet en mediehøjskole, hvor journalistik, kulturformidling, medieproduktion og ledelse er i fokus.

På højskolen tager vi afsæt i Roskilde Festivals værdier og sætter rammerne for, at du kan udvikle dig som menneske og formidler med solid praksis. Derfor kan du kombinere et hovedfag i medier med f.eks. kunst eller politik.

Film

Produktion, fortælling og forandring

Roskilde Festival Højskole tror vi på, at de historier vi hver især fortæller, er med til at forandre Verden. I Film træner du din evne til at skabe levende filmfortællinger, der sætter et aftryk på verden omkring dig. Med øje for skarpe filmiske virkemidler udvikler du et blik for historien og former din egen filmstemme, med den ambition at vise din færdige videoproduktion foran et publikum.

Undervisningen

Film, film, film! Du har et højt produktionsflow, og arbejder hurtigt og fleksibelt mellem planlægning, produktion og post-produktion. Du skaber primært dokumentariske produktioner, men lader dig ikke begrænse af klassiske genrer og virkemidler. Med afsæt i historiske filmperler og med blik for fremtidens mediebillede, får du muligheden for at udvikle dine egne film.

Vi lærer at give hinanden konstruktiv feedback, og arbejder med modet til at lade fortællingen tage en uventet drejning. Samtidig arbejder vi aktivt og aktivistisk med de etiske dilemmaer, der uundgåeligt opstår undervejs i arbejdet med filmen og i filmens møde med virkeligheden.

Fag i faget

Fortælleteknik, lys- og lydlære, interviewteknik, genre, dokumentar, post-produktion, distribution, etik og rettigheder, refleksion og feedback, filmhistorie

Faget som levevej

Går du rundt med en instruktør i maven og elsker du at fortælle historier med film, kan du få vejledning i hvordan du kommer videre på en relevant uddannelse, og vi vejleder dig gerne med din ansøgning til en af filmskolens linjer. Vi samarbejder med relevante gæstelærere, uddannelser og medieinstitutioner, så du kan få indblik i, hvordan der bliver arbejdet med film både i kunstneriske og kommercielle virksomheder og organisationer.

Periode

1. periode
6-7 uger afhængig af kursus
10 timer/uge

Undervisere

Vi præsenterer vores undervisere i november 2018.

Newsroom

Faget foldes ud i højskolens Newsroom, der også er hjemsted for vores journalistikfag. Newsroom ligger i et roligt hjørne på skolens 1. sal med udvendig trappeopgang og med tæt forbindelse til ledelses- og aktivistfagene. Med lokalets nye inventar og udstyr er der mulighed for at indrette og tilpasse rummet i forhold den daglige redaktion, øvelser og andre journalistiske projekter.

Journalistik

Formidling, refleksion og retfærdighed

Journalistik handler ikke kun om at skrive godt. Du skal også vide hvad du skriver om, hvorfor du gør det og hvem du skriver til. I Journalistik skal du derfor både bruge hoved, hånd og hjerte.

Medierne er dagligt med til at forme vores verdensbillede, og som journalist har du et særligt etisk og moralsk ansvar. Det er derfor fagets ambition at klæde dig på, til at varetage en kritisk, reflekteret og saglig tilgang til forskellige journalistiske formidlingsformer og platforme.

Undervisningen

Gennem journalistikkens mange genrer og virkemidler vil du i Journalistik blive fortrolig med journalistens arbejde og udfordret i praksis. Fra udviklingen af en ide, over research og interviews, til historiens afsluttende udformning.

Man skal vide noget for at kunne skrive noget! Viden om nationale og globale samfundsforhold gør dig undervejs i stand til at producere og formidle reflekterede og væsentlige fortællinger med afsæt i temaer som demokrati, retfærdighed, ulighed, globalisering, klima, bæredygtighed og minoriteter. Men vi kigger også på vores nærmeste omgivelser. Rundt omkring os gemmer sig vigtige og nærværende historier, der bare venter på at blive fortalt.

Undervisningen veksler mellem praksisopgaver, øvelser, teori, diskussion, research og feedback. Vi sætter særlig fokus på etik og moral med afsæt i journalistens rolle i samfundet i dag. Hvad er den objektive fortælling? Hvordan kan den forandre verden?

Fag i faget

Skriv journalistisk, nyhedstrekant, research, vinkling, reportage, viden, interviewteknik, anmeldelse, billedjournalistik, podcast, radiojournalistik, journalistisk entreprenørskab, etik og moral

Faget som levevej

Elsker du at skrive eller drømmer du om at arbejde professionelt som journalist eller med kommunikation, så giver faget dig den nødvendige indsigt i journalistikkens grundlæggende dna og sprog. Hvis du er i tvivl om din vej står fagets underviser klar til at hjælpe dig videre.

Periode

2. periode
11-12 uger afhængig af kursus
10 timer/uge

Undervisere

Sofie Buch Hoyer er journalist og friluftsvejleder.

Læs et portræt af vores underviser i Journalistik.

Området

Rundt omkring os venter historierne på at blive fortalt. Vi inddrager i bred udstrækning Roskilde og vores nærmiljø i faget. Vores nærmest naboer består af et væld af personligheder og kreative aktører, der opererer i det kulturelle og kreative spor; Roskilde Festivals sekretariat, Danmarks Rockmuseum, Aaben Dans, Hal 12, Makerspace, osv.