Ring mig opFå en rundvisningBestil brochureTilmeld dig langt kursusTilmeld dig korte kurser

Klassiker

Hvad er det for en tid, vi lever i?

Hvad er Klassiker på Roskilde Festival Højskole?

Vi forstår nok bedst den tid, vi står midt i ved at kigge tilbage i historien. Derfor skal vi beskæftige os med de værker, som har været og stadig er definerende for, hvad vi betragter som stor kunst, musik, litteratur og ja, mere generelt: kultur. Historiens store klassikere undersøges for at udfordre vores samtid: Hvad kommer fremtiden til at fremhæve fra vores tid som særligt toneangivende og betydningsfuldt? Hvad kommer til at forsvinde igen med den tid, som det blev skabt i?

Undervejs udvælger vi nogle værker, fænomener og tendenser fra vores samtid som skal sættes op imod tidligere tiders mesterværker. Bliver de blæst omkuld af historiens vingesus eller kommer de mon selv til at skrive historie? Vi skal øve os i at have holdninger til kultur, kultivere vores smag og stå ved vores fortolkninger. Men vi skal også give plads til det, vi endnu ikke forstår – det er jo trods alt det, der gør os klogere.

Selvom Klassiker er et fag, der klinger af højstemt kulturhistorie, vil vi også forsøge at udfordre de traditionelle hierarkier for, hvad der er værd at kanonisere, fremhæve og dyrke i dag og fremover. Ofte er der blevet set skævt til de nybrud, som siden skulle gå hen og blive stilskabende – så mon ikke det sker igen. Og igen.

Sønner, der er stort i gære
gennem en kaotisk tid
der er meget nu at lære
mest dog at forstå sin tid
– N.F.S. Grundtvig