Ring mig opFå en rundvisningBestil brochureTilmeld dig langt kursusTilmeld dig korte kurser

Ildsjæl bliver viceforstander på Roskilde Festival Højskole

Roskilde Festival Højskole har ansat den 37-årige idéhistoriker, konsulent og tidligere højskolelærer Jonas Møller som skolens viceforstander.  

På trods af sin forholdsvis unge alder har den kommende viceforstander allerede 15 års erfaring med højskole i teori og praksis. Først som højskoleelev, siden som idéhistoriker og højskolelærer og senest som specialkonsulent i højskoleforeningen og medforfatter til bogen Højskolepædagogik – en fortælling om livsoplysning i praksis.

Jonas Møller får som viceforstander ansvaret for det pædagogiske personale, og skal som en af sine første opgaver sammen med skolens forstander sætte holdet af højskolelærere, der tager imod højskolens første elevhold den 6. januar 2019. En stor opgave, der ikke mindst kræver indsigt i skoleformens grundlæggende idé og et menneskeligt gehør. Forstander Jesper Øland udtaler:

Jonas Møller brænder for eleverne og for at udvikle et forpligtende frirum for faglighed og fællesskab, der opstår i højskolens eksamensfrie læringsrum. Han er en dygtig formidler og formår med sin pædagogiske erfaring og indsigt i højskolens idé og praksis at engagere folk omkring sig. Det har han bl.a. bevist som en af hovedkræfterne bag Højskolepædagogisk Uddannelse. Vi er utrolig glade for at få Jonas med ombord i en tid, hvor vi skal omsætte ideen og visionen bag festivalhøjskolen til højskolepraksis og til en hverdag sammen med eleverne.”

Den nye viceforstander er som tidligere festivalfrivillig og mangeårig fast gæst på Roskilde Festival meget bevidst om det store potentiale, der befinder sig mellem den kulturelle manifestation Roskilde Festival og den dannende og samfundsengagerende højskole. Jonas Møller siger:

”Højskole og festival kan, når det er bedst, vise os en måde at lære, leve og finde sammen på, der ikke er præget af vanetænkning og selvoptagethed, men intense øjeblikke af fordybelse og selvforglemmelse. Den vanskelige kunst og vigtige opgave består derefter i, at fællesskabet og de fede oplevelser ikke reduceres og isoleres til de måneder et højskoleophold og de dage en festival varer, men lever videre og rækker ud i det samfund og den verden, højskolen og festivalen er en del af.”

Jonas Møller tiltræder jobbet som viceforstander på Roskilde Festival Højskole den 7. maj.

Blå bog

Jonas Møller kommer fra en stilling som specialkonsulent i Folkehøjskolernes Forening i København, hvor han har været ansat siden 2014 med ansvar for det pædagogiske udviklingsarbejde og efteruddannelse af højskolelærere. Fra 2007 frem til 2014 var han højskolelærer på Silkeborg Højskole, hvor han fungerede som mentor, studievejleder og underviser i en bred vifte af almene fag, herunder filosofi, idéhistorie, litteratur og politik.

Han er uddannet i idéhistorie og nordisk sprog og litteratur fra Aarhus Universitet, hvor han skrev speciale om højskolens idéhistorie. Jonas har engageret sig frivilligt både på Midtfyns Festival, som mangeårig scenevagt på Skanderborg og som fodboldtræner i Aarhus. I sin fritid synger han i kor, spiller golf, fodbold og en solid lejrbålsguitar.

Fakta

  • Roskilde Festival Højskole bygger på idealerne bag Roskilde Festival.
  • Højskolen har plads til ca. 100 elever og tilbyder forårshold, efterårshold og årshold af henholdsvis 4, 6 og 10 måneders varighed.
  • Højskolen bygges i og omkring en tidligere betonproduktionsfabrik i den kreative bydel Musicon. Her bliver den nabo til et sprudlende uddannelsesmiljø, kreative værksteder, skater-park, danseteater samt et væld af andre kreative og kulturelle aktører, heriblandt det kulturhistoriske museum for ungdomskultur, Ragnarock.
  • Musicon ligger ca. 2 km. fra Roskildes historiske centrum og mindre end 1 km fra festivalpladsen.
  • Finansieringen til etablering af Roskilde Festival Højskole er tilvejebragt gennem bidrag fra Roskilde Kommune, Realdania, A.P. Møllers og hustru Chastine Møllers Fond, Foreningen Roskilde Festival, Knud Højgaards Fond, Tuborgfonden, Augustinus Fonden samt Lauritzen fonden.
  • Læs mere om Roskilde Festival Højskole