Ring mig opFå en rundvisningBestil brochureTilmeld dig langt kursusTilmeld dig korte kurser

“Jeg vil gerne få eleverne til at tænke mere abstrakt om musik”

Roskilde Festival Højskole har ansat en Roskilde-artist som den ene af de to musiklærere, der skal klæde højskoleeleverne på til at skrive og producere deres egen musik.

Trods sine blot 164 centimeter tårner Soffie Viemose sig op som både etableret musiker og underviser, da hun træder ind i højskolebyggeriets rå omgivelser. Med en sangeruddannelse fra Berklee College of Music, en bachelor i Laptop og en kandidat i sangskrivning fra Det Jyske Musikkonservatorium er Roskilde Festival Højskoles musiklærer godt rustet til at undervise skolens første hold elever i produktion- og sangskriverfaget Urban.

Elektronisk musiknørd indtager Roskilde Festival
Soffie Viemose startede som en introvert performer og nørdet musiker, der optrådte på Roskilde Festival i eget navn i 2012.

“Mit eget projekt udsprang af en stor trang til at udtrykke noget og en lyst til at skrive mine egne numre. På Berklee var der fokus på håndværket og ikke så meget udtrykket, så jeg havde brug for at bruge de værktøjer jeg nu havde tillært mig til rent faktisk at lave kunst. Dengang var jeg en mere introvert performer og sang på en anden måde end nu. Mere stille.”

I årene efter hendes optræden på Roskilde Festival i 2012 udgav hun en elektronisk soloplade under pseudonymet Nanome og studerede samtidig på Det Jyske Musikkonservatorium i Århus. Her mødte hun sine medspillere i det, der blev til bandet Lowly, og sammen spillede de på Roskilde Festival i 2015 og nu i 2019.

“Lowly startede som et skoleprojekt, hvor vi ikke kendte hinanden, men vi blev grebet af hinandens lyd og forskellige kompositoriske baggrunde. Personligt begyndte jeg at udtrykke mig anderledes sammen med dem. Mere ekspressivt og udadvendt, fordi de kunne underbygge og understøtte det, jeg havde at udtrykke.”

Højskolen er en privilegeret tid og et fordybningsrum
Soffie har undervist i sangskrivning på Rytmisk Center i København og vejledt sangskrivere på Det Jyske Musikkonservatorium, men det er særligt hendes undervisererfaring fra Engelsholm Højskole, der har sat et aftryk hos den 33-årige sangskriver.

“At gå på højskole er en gave at give sig selv. Det er et halvt år dedikeret til at udvikle sig og fokusere på noget, man holder af – bare fordi, at man holder af det. Det skal ikke bevises over for nogen, og man skal ikke have et eksamensbevis. Den angst, der kan være, når man kun fokuserer på resultatet, forsvinder. Og det er her, kunsten begynder at vokse frem.”

På højskolen er musikken en central del af dagligdagen og fællesskabet – også selvom man ikke har musik som hovedfag.

“Der er noget særligt ved, at man møder hinanden på den måde. Traditionen med, at man står op om morgenen og synger morgensang for eksempel: Det er så vildt smukt, når man tænker over det, at man sidder helt trætte sammen og åbner dagen med at synge med hinanden. Og hele den sangskat der er i højskolesangbogen, som ingen andre lande har på samme måde. – Den tager man lidt for givet.”

At gå på højskole er en gave at give sig selv. Det er et halvt år dedikeret til at udvikle sig og fokusere på noget, man holder af - bare fordi, at man holder af det.

Roskilde Festival Højskole er fællesskab og forskelligheder
Som en del af en helt ny højskole får underviserne afgørende betydning for at skabe en god kultur på tværs af fagligheder og erfaringer.

“Vi er en sammensætning af faggrupper, som er sindssygt spændende – og jeg glæder mig til at arbejde sammen på kryds og tværs. Vi har alle sammen den der nyopstartede energi, og ingen ved rigtigt, hvor vildt det bliver eller hvad man kan forvente. Det glæder jeg mig helt vildt til at blive en del af.”

Som udøvende og producerende musiker og sanger gør Soffie en dyd ud af at tænke på et stykke musik som noget mere abstrakt end ”blot en sang”.

“Selvom vi egentlig godt ved, at vi muligvis skal ende op med et produkt, der har en intro, et vers og et omkvæd, så forsøger jeg, både i min undervisning og når jeg selv skriver musik, at gå væk fra den forudindtagede form og de gængse forventninger om hvad en sang skal. Det kan være, at jeg sammensætter ord på en syret måde, bruger avangarde greb i en poppet sang eller  popgreb i et mere avangarde stykke musik. Det vigtige er, at vi hele tiden er nysgerrige.”

Blå bog

Navn: Soffie Viemose

Født: 29. august 1985 i Roskilde

Uddannelse: Sanger og kandidat i Sangskrivning

Fag på RoFH: Elektronisk sangskriver

Instagram: lowlyband