Tilmeld digBook en rundvisningRing mig opBestil brochure

Musik

”I became aware that all sounds can make meaningful language.”

Fordyb dig i en verden af musik på Roskilde Festival Højskole, og styrk din musikalske profil som musiker, sangskriver og producer.

I musikfagene skriver, komponerer og analyserer vi sange, og du får mulighed for at folde dig ud i vores helt nye og unikke musikalske rammer i Roskilde og i samarbejde med Roskilde Festival.

Roskilde Festival Højskole er ikke kun en musikhøjskole med musikkurser. Vi tilbyder en bred vifte af værdier og fagligheder, der udvikler dig som person og menneske. Du kan eksempelvis kombinere et musikfag på højskolen med et hovedfag i maker eller ledelse.

Sangskriver

Komposition, sang og optræden

Faget sangskriver har som formål at udvikle dit personlige og kunstneriske ståsted. På Roskilde Festival Højskole tror vi på, at det bedst lader sig gøre gennem en kreativ og kunstnerisk skabende proces sammen med andre, og når musik sættes i relation til det, der rører sig i dig og rører sig omkring dig.

Musik er et nødvendigt menneskeligt udtryk på linje med al øvrig kunst. Musik skaber forandring og medvirker til at forme vores identitet; fra individ til fællesskab, fra skabelsen af helt nære relationer til store samfundsmæssige bevægelser.

Undervisningen

I sangskriver kommer du frem for alt til at skrive sange og udtrykke dig musikalsk. Sangskrivning er et håndværk, der skal læres gennem praksis. I fællesskab med fagets erfarne underviser og gæsteundervisere bliver du fortrolig med øvelser og teknikker til at give ordene, melodierne og harmonierne liv og udtryk.

Faget er for alle – trænede som utrænede – der har lyst til at skabe og udtrykke sig gennem musik. Både individuelle og kreative processer er i fokus, og undervejs får du mulighed for at fremføre dine værker på højskolen eller måske endda på en af byens små undergrundsscener.

Fag i faget

Hørelære, sangundervisning, tekstskrivning, co-writing camps, melodilære, genrekendskab, musikalsk identitet, musikken i samfundet, arrangement, produktion, studieteknik, indspilning, koncert.

Faget som levevej

Drømmer du om en musikalsk karriere så er faget sangskriver et kreativt frirum til at afprøve og videreudvikle din passion for musik. Om du vil bruge det til at dygtiggøre dig til konservatoriet, lærer- og pædagoguddannelsen, musikvidenskab eller som gademusikant er helt op til dig. Skolen og fagets underviser står altid klar med gode råd og anbefalinger i forhold til at afklare din vej.

Periode

1. periode
6-7 uger afhængig af kursus
10 timer/uge

Underviser

Mikael Kærsgaard er sangskriver, guitarist og sanger.

Læs et portræt af vores underviser i sangskrivning.

Studiet

Musiklokalet er delt i tre rum, der samlet set udgør over 110 kvm. Lokalet er en musikalsk legeplads udstyret med nyt professionelt musik-, lyd- og optageudstyr. I vores mixerrum kan du få timer til at gå med at nørde med din produktion, og i vores speakerbox kan du uforstyrret indspille dit instrument eller træne din stemme til din næste optræden.

Elektronisk sangskriver

Komposition, producer og performance

Faget Elektronisk sangskriver skal fremme dine færdigheder inden for komposition, produktion og performance som kilder til udvikling af personlig og musikalsk identitet.

Samtidig skal det styrke en beherskelse af musikprogrammer og fremme din lyst til at udvikle computeren som et personligt hovedinstrument eller et bindeled til din vokal eller et andet hovedinstrument.

I faget skal vi opbygge en forståelse af lyd som både frekvenser, samples, 0- og 1-taller og som de musikalske værker, der omgiver os.

Du vil udvikle en åben og analytisk tilgang til andre kunstneres værker og dit eget udtryk med en ambition om at nedbryde konventioner og skabe ny og nysgerrig musik.

Undervisningen

I undervisningen modtager du kreativ sparring og professionel vejledning af fagets underviser og gæstelærere.

Her udforsker vi både de store elektroniske musikpioneres værker, metoder og processer, de gemte perler i nichemusikkens mørke og de effektive greb i popmusikken, hvor vi vil lytte, dissekere, stjæle gammelt og skabe nyt.

Vi vil arbejde med Ableton og Logic, plugins og gennemgange af effekter og mixing. Samtidig skal du arbejde med æstetik og stilistiske virkemidler, så du kan få det du har at sige, så klart ud af højtalerne som muligt.

I faget vil du både være producer og sangskriver. Derfor fokuseres der i undervisningen også på det tekstlige udtryk, vokalens plads i lydbilledet, og hvordan tekst og budskab får plads i en produktion.

En del af undervisningen består af at vise din egen musik til andre, både i lytte- og feedbacksessions og som optrædende. I fællesskab med andre eller som soloartist arbejder vi med live-afvikling, lydinstallationer og liveeffekter, som underbygger dit nysgerrige og originale kunstneriske udtryk.

Faget er for alle – trænede som utrænede – der føler en musikalsk skabertrang og som har lysten til at udtrykke sig gennem musik.

Fag i faget

Musikforståelse, sangskrivning, stemmetræning, optræden, komposition, audio-recording, sampling, mixing, studieteknik, akustik, Ableton Live, Logic, plug-ins, live afvikling.

Faget som levevej

Drømmer du om en musikalsk karriere, så er faget et kreativt frirum til at afprøve og videreudvikle din passion for musik. Om du vil bruge det til at dygtiggøre dig til konservatoriet, musikvidenskab eller som gademusikant er helt op til dig, men skolen og fagets underviser står altid klar med gode råd og anbefalinger i forhold til at afklare din vej.

Periode

2. periode
11-12 uger afhængig af kursus
10 timer/uge

Området

Udover højskolens egne faciliteter og koncerter, så byder byen på flere små scener, hvor vi enten kan nyde andre kunstnere eller indtage scenen selv. I vores nærområde tilbyder Danmarks Rockmuseum Ragnarock, Paramount og Hal 12 mindre ’undergrunds’ scener, ligesom byens spillested Gimle og Gimles cafe har et mangfoldigt musikalsk program.