Ring mig opFå en rundvisningBestil brochureTilmeld dig langt kursusTilmeld dig korte kurser

Rejsegilde for Roskilde Festival Højskole

Den 4. juni fejrede højskole, arkitekter og håndværkere rejsegilde for Roskilde Festival Højskole, der åbner den 6. januar 2019.

Der er blå himmel og solens stråler lyser på den rå beton – en kølig brise får kastanjegrenene og de hejste flag langs Basgangen i Musicon til at flagre i vinden mens gæsterne træder ind i den nye højskolebygning. 130 gæster er mødt op for at fejre, at byggeriet skrider planmæssigt frem.

Der bydes velkommen og for første gang skal der synges under eget tag. Tonerne slås an på klaveret og højskolesangen ”Der rejses en skole” synges i kor før højskolens forstander, Jesper Øland, træder op på talerstolen.

I sin tale ved rejsegildet til den nye højskole RoFH satte forstanderen fokus på ambitionen om, at RoFH gerne vil bidrage til at give mange unge et solidt fundament til at få lyst og mod til at virke og handle. “Vi vil lære vores elever selv at udvise engagement, lyst og mod“, sagde Jesper Øland og fortsatte: “Vi vil inddrage virkeligheden i vores undervisning, og vi vil kaste os ud i samarbejder året rundt med Roskilde Festival, civilsamfundet og lokale aktører – ikke mindst her på Musicon, hvor vi er beriget med utallige kreative og skabende naboer“.

De fremmødte gæster er samlet i Mellemrummet, højskolens lyse samlingssted med 8 meter til loft, som vil forbinde faglokaler med spisesal, shared space, værksteder og administration. Mellemrummet bliver et aktivt krydspunkt som understøtter højskolens vision om at bygge fællesskaber.

Rejsegildet er håndværkernes fest. Afdelingsleder for BNS, Peter Poulsen, hylder håndværkerne i sin tale og siger endvidere: ”Det er altid noget helt særligt at stå til et rejsegilde og forestille sig, hvordan bygningen skal bruges. Om ganske kort tid overtages denne af brugere, som skal skabe historie, sjæl og ramme. Dér har man en stolthed som entreprenør og som håndværker over at være med til den rejse – at give det videre”.  

Man kan fornemme højskolens hjørner og formationer og det forklares, hvor de forskellige lokaler kommer til at være i bygningen. Hvert faglokale og opholdssted skabes specifikt ud fra den stemning og praksisbaserede handling, som det ønskes, der skal finde sted i rummet. Der arbejdes ud fra en filosofi om, at i stedet for at træde ind i et faglokale træder man ind i et laboratorium, der er præget med indtryk fra den faglige virkelighed, som faget udspringer af. Lokalerne giver plads til armbevægelser og omfavnelser.

 

Viceforstander, Jonas Møller, introducerer den næste fællessang og kommer ind på højskolens samarbejde med Roskilde Festival: ”noget der kæder højskole og festival sammen, er muligheden for at være sammen i en afgrænset periode inden for et afgrænset område – det at være sammen og leve sammen på en anden måde – hvor alt det vi gør i hverdagen, er kastet op i luften og hvor det er op til fællesskabet, hvordan vi vil bruge den tid, som vi har fået sammen”. Han beder os om at se bygningen som et sommertelt eller et smukt telt af beton spændt ud imellem frihed og forpligtelse, hvor mennesker i sol, regn og storm sammen skal opleve sommerens og de lyse nætters magi. Herefter lød sangen ”Nu lyser løv i lunde” i de spirende rammer.   

Pølsevognen kalder og gæsterne skåler i solen. Nogle af håndværkerne fortæller om, hvordan byggeriet tager form: ”Det er et projekt med spændende udfordringer – der er mange forskellige niveauer, farver og mønstre, som skal formes til højskolens endelige udtryk. Hver dag arbejder vi mellem 30-40 håndværkere på tværs af faggrupper på bygningen. Nu er vi nået så langt, at man virkelig kan begynde at se for sig, hvordan det kommer til at blive. Vi har støbt beton, rejst elementer, lagt tag, vinduesrammer og ventilationsrør, som i øvrigt er lagt ned i gulvet. Nu er vi kommet til alt det indvendige, hvor vi bl.a. sætter gipsvægge op i uge 26.”

Det er planlagt at bygningen skal stå færdig til oktober 2018 og der er mange forventninger til at kunne realisere højskolens fremtidige virke i de nye rammer, hvor de klassiske betonsøjler står som et stærkt vartegn.

 

Fakta

Byggeriet

Det internationalt anerkendte arkitektfirma MVRDV fra Rotterdam i Holland og COBE arkitekter i København står bag arkitekturen, som opføres af entreprenørfirmaet BNS. Med BNS som entreprenør genanvendes og renoveres en forhenværende betonproduktionshal og dermed det traditionelle højskolebyggeri ved at højskoleformen bringes ind i byrummet i den nye kreative bydel Musicon i Roskilde. BNS har tidligere erfaring med byggeopførelser på Musicon, hvor de også har været med til at opføre Ragnarock – museet for pop, rock og ungdomskultur, som er en af højskolens nærmeste naboer.

Finansiering

Det samlede budget til etableringen af Roskilde Festival Højskole beløber sig til ca. 160 mio. kr. som er tilvejebragt gennem bidrag fra Roskilde Kommune, Realdania, A.P. Møllers og hustru Chastine Møllers Fond, Foreningen Roskilde Festival, Knud Højgaards Fond, Tuborgfonden, Augustinus Fonden samt Lauritzen fonden.

Idealerne bag

Roskilde Festival Højskole er en ny højskole, der bygger på idealerne bag Roskilde Festival. Højskolen tilbyder et frirum, der udfordrer eleverne til at finde nye sider af sig selv og omdanne deres drømme til praktik og nye idéer.