Ring mig opFå en rundvisningBestil brochureTilmeld dig

Livet påhøjskole

Over morgenmaden, i projekter, på rejsen, i køkkenet en sen aftentime, i mellemrummene, for resten af livet.
Inspiration og debat

Morgensang og samling

Du griber din sangbog ved indgangen og finder en ledig plads. Som appetitvækker, efter morgenmaden og på alle hverdage samles hele skolen i foredragssalen til fællessang og et kort inspirerende indslag. Den sidste morgentræthed forsvinder mens du vågner til et stykke musik, en fortælling, en optræden eller et stykke litteratur. Skolens morgensamlinger vil i starten være tilrettelagt af skolens undervisere, men undervejs vil du selv få muligheden for at bidrage.

Fællesmøder

En gang om ugen afholder vi fællesmøde. Her vender vi dagligdagen og vores fælles liv med hinanden. Ordet er frit og grundlagt i skolens demokrati, og vi kigger både tilbage og fremad. Vi vender weekendens fest, og vi planlægger den kommende weekends arrangementer eller næste måneds studierejse.

RoFH Debate

Vi værdsætter alle, der giver deres synspunkter til kende – din mening betyder noget for os! RoFH Debate er betegnelsen for de fællestimer, hvor vi diskuterer aktuelle temaer fra Verden omkring os. Når vi debatterer en problemstilling, er vi optaget af at skabe en debatkultur, hvor vi kan være rygende uenige og samtidig behandle hinanden med respekt. I RoFH Debate kan du møde meningsdannere og folk med noget på hjertet, men oftest vil timerne være tilrettelagt af skolens undervisere eller hovedfag.

RoFH Talks

Modsat RoFH-Debate, så handler RoFH Talks mere om at lytte, lade sig føre med og stille spørgsmål. Her kommer du til at opleve skolens egne undervisere folde sig ud med et foredrag og du møder engagerede kulturpersonligheder med noget på hjertet. Det kan være iværksættere, ildsjæle, kunstner, politikere og andre der brænder for en sag.

Temadage og -uge

Højskolen er et spejl på den Verden, der omkranser os. Ind i mellem nulstiller vi en hverdag eller en uge for at undersøge et tema, der berører, inspirerer og flytter os. Måske inviterer vi et nærliggende flygtningecenter indenfor, går på opdagelse i Roskildes historie eller kaster os ud i en målrettet indsats for et standpunkt i samarbejde med Roskilde Festival.

Rejser og ekskursioner

Studietur

Forårskursus 2019: Vi tager til Skt. Petersborg med tog og natfærge

Uanset om du vælger ophold om foråret eller efteråret på Roskilde Festival Højskole, er der altid indlagt en rejseuge. Og når vi rejser på RoFH – rejser hele skolen sammen!

I en verden hvor klimaet er under forandring pga. forurening og udnyttelse af naturens ressourcer, og hvor transport med fly og skib udgør en stor del af den samlede CO2-udledning, forholder vi os aktivt til den påvirkning, vores rejsevaner har på miljøet. Derfor foregår skolens rejser primært med bus eller tog til det nære Norden og Europa, hvor vi går på opdagelse i festivaler, nye byer, kulturer og egne, som vi ikke anede fandtes.

Rejsen er placeret midt i dit ophold, og vores destinationer varierer fra år til år, men vi etablerer altid en forbindelse til den kultur, vi gæster, og vi efterlader altid et positivt aftryk fra vores besøg.

Ekskursioner

Selvom Roskilde både byder på et rigt kulturliv, natur og et utal af seværdigheder, så tager hele skolen ind i mellem afsted på længere inspirationsture for at opleve nyt sammen. Vi tager sammen i teateret, til koncert eller besøger en udstilling. Hovedfagene tager på deres egne ekskursioner til destinationer med relevans for faget.

Fællesspisning

Måltider

Når vi spiser sammen mødes vi på kryds og tværs af skolens fag og husgrupper i samtale og fællesskab. Om det er morgenmad, frokost eller aftensmad, så er måltiderne på Roskilde Festival Højskole altid noget du kan se frem til. Måltiderne er ikke kun påfyld af energi og noget, der skal overstås. På RoFH er det en anledning til at være sammen og få vendt hverdagen.

Køkken

Vores køkken er økologisk, vi bruger altid friske råvarer og vores dygtige køkkenpersonale laver det meste fra bunden. Vi har en bæredygtig madkultur og bestræber os på at undgå madspild.

Vi hjælpes ad

Vi hjælper køkkenet med at sætte frem, med at rydde af og vi skiftes til at tage en tur i opvaskekarrusellen.

Livet i en husgruppe

Dit hjem og ansvar

Højskolen er dit hjem i en vigtig periode af dit liv. Nogle har boet for sig selv længe mens det for andre er første gang de er hjemmefra. Vi vil under alle omstændigheder gerne sende dig videre ud i livet med nogle basale værdier i forhold til det at leve og bo sammen med andre.

For skolen er det derfor vigtigt at alle tager del i nogle af de opgaver, der får et hjem og en hverdag til at fungere. I husgrupperne er I selv ansvarlige for rengøring, i forbindelse med måltiderne hjælper vi til på skift, og alle giver en hånd med i forhold til at holde skolen ren og ryddelig.

Husgrupper

Som elev på RoFH bor du i én af syv husgrupper. Hver husgruppe har plads til i alt 20 beboere fordelt på dobbelt- og tremandsværelser. Husgruppens hjerte er fællesrummet, hvor I råder over et the-køkken, loungemiljø og små nicher til at arbejde, spille eller bare mødes over en kop the.

Husgruppen er dit hjem under dit ophold, og dine bofæller er din nærmeste familie. Rammerne for det liv I lever sammen defineres i vid udstrækning af jer som beboere. En af de første opgaver I skal løse sammen er at forme jeres egne husregler. Til hver Husgruppe er der tilknyttet en af skolens undervisere, der hjælper med til at sikre, at rammerne for jeres fællesskab tilgodeser alle. Husgrupperne på RoFH er selv ansvarlige for ugentlig rengøring af fællesrum, værelser og toilet/bad.

Værelser

Ind i mellem har man bare lyst til at være sig selv. Dit værelse er din mulighed for pause fra skolens mange aktiviteter og fag. Det er her du sover, slapper helt af og har en stille snak med din ’roomie’. Du kan vælge at bo på enten dobbeltværelse eller tremandsværelse. Alle værelser har umiddelbar adgang til toilet og bad, der deles af to værelser.

Husmøder

Midt på ugen afholdes fællesmøde i alle husgrupper med deltagelse af den husgruppeansvarlige underviser. Her tager vi temperaturen på fællesskabet og vender stort og småt. Vi ser på jeres aftaler og rutiner med hinanden, vi indgår kompromisser og vi finder frem til løsninger, der tilgodeser alle.

Se tegninger af elevboligerne

Oplevelser, arrangementer og fest

RoFH Live

I løbet af dit ophold præsenterer højskolen forskellige koncerter og optrædener om aftenen. Nogle af koncerterne er åbne for offentligheden, mens andre kun er for skolens elever. I forbindelse med RoFH Live kan du også opleve skolens egne fag optræde med deres produktioner og værker.

RoFH Open

RoFH Open er betegnelsen for ’åben skole’. Når aftensmaden er indtaget, og du har sundet dig ovenpå en lang dag, så stiller skolen sine faciliteter til rådighed. Du har adgang til skolens faglokaler og værksteder indtil kl. 24.

RoFH Talks

Ligesom vi planlægger foredrag i løbet af hverdagen, så åbner vi ind i mellem også skolen op for offentligheden. Skolens offentlige aftenprogram er som regel også åbent for skolens elever. Vi tilstræber at præsentere et varieret og spændende program, der underbygger skolens mærkesager.

Skolefester

Vi kan godt lide at feste sammen. I løbet af dit ophold på RoFH planlægger og afholder skolen derfor et antal fester med deltagelse af alle elever og ansatte. Når vi fester så gør vi det med manér med festmåltid, indslag og optræden.

Elevfester

Roskilde og området omkring højskolen byder på mange muligheder for at holde fri og slappe af.  Ofte har vores elever mest lyst til bare at være sammen og feste på skolen. Det foregår mest i husgrupperne, men der er også mulighed for at grupper og udvalg i samarbejde med caféudvalget kan planlægge større fester på selve skolen. Det aftales i god tid med højskolens ledelse.

Café

Skolens café er 100% elevdrevet, og kræver at en gruppe af elever henvender sig til skolen med en plan for hvordan man vil drive cafeen. Højskolen hjælper jer selvfølgelig i gang, men det er jeres ansvar at foretage indkøb, gør rent, prissætte, holde åbent, finde leverandører, styre økonomi, mm. Overskuddet fra caféen aftales i samarbejde med dit hold, men kan bl.a. være med til at finansiere elevprojekter, skolens elevforening, mærkesager eller genstande og udstyr som I synes skolen mangler.

Forældre-/ vennedag

I løbet af 2. periode inviterer vi dine venner og familie på besøg på højskolen. Dagen byder på forskellige indslag, udstillinger og foredrag. Dagens starter med frokost og rundes af sidst på eftermiddagen.

Rammer og ansvar

Mødepligt

Selvom du har arbejdet sent i en af skolens værksteder eller har hygget dig med dine højskolekammerater til sent ud på natten, så står alle op hver morgen. Der er mødepligt til alle morgensamlinger og al undervisning i løbet af ugen. Har du en dårlig dag eller er du syg skal du meddele det til skolens administration.

Digitale redskaber og mobiltelefoner

Mønttelefoner har vi ingen af, og vi har forståelse for at du også har et liv udenfor højskolen, men gør dig selv og dine højskolekammerater den tjeneste at være til stede med nærvær i nuet. På RoFH udsætter vi dig derfor for en grad af det vi kalder ’digital detox’. Vi opfordrer derfor til at brug af mobiltelefoner og pc foregår i dit private rum eller i forbindelse med undervisningen, og ikke når vi spiser, er til foredrag eller på anden vis har brug for dit nærvær.

Alkohol og rusmidler

Vi bryder os ikke om alt for mange regler, og dem vi har, er skabt for at sikre dit nærvær. Vores samvær og samliv under tag med hinanden kræver opmærksomhed og tilstedeværelse. På RoFH fester vi som alle andre steder, men festerne foregår i weekenden og det samme gør indtagelse af alkohol.

  • Der er mødepligt til morgensamlinger og al undervisning.
  • Brug eller besiddelse af euforiserende stoffer og misbrug af alkohol medfører hjemsendelse.