Ring mig opFå en rundvisningBestil brochureTilmeld dig langt kursusTilmeld dig korte kurser

Ayoe fra Paco Tattoos: Kreativ og kragevenlig nålekunstner

“TUUUSSE!” Sådan lyder kaldet på den lokalt kendte krage, der jævnligt besøger Musicon og dets beboere. Kaldet kommer fra Ayoe Barè, der er godt i gang med at fodre kragen med dens daglige croissant. Hvis ikke croissanten leveres til tiden, kommer Tusse ned og banker på døren til Paco Tattoos, som er dér, hvor Ayoe Barè holder til.

Her er vores naboer i Musicon

Musicon er en lille oase i Roskilde by, som rummer masser af kraft og livsglæde. Men hvad gør området særligt?

I faget Local storytelling på Roskilde Festival Højskole har vi i løbet af de seneste par uger produceret en række digitale portrætter af nogle af de lokale ildsjæle, der beriger os og resten af bydelen med deres skæve idéer og engagement.

Ayoe Barè er indehaver af Paco Tattoos, der ligger på Penselstrøget. Side om side med sine erhvervskollegaer i den såkaldte containerstribe driver hun sin forretning, hvor hun også har tatovøren Frederik ansat. Hun har selv været tatovør i de seneste 8 år, men Paco Tattoos er den første butik, der er hendes egen. På daglig basis går folk ud af hendes butik mere udsmykket, end da de trådte ind. Hun arbejder primært med tatoveringer, men hun producerer også diverse artworks. Hun er en af de mange kreative sjæle, der præger og beriger Musicon.

For Ayoe starter en normal arbejdsdag cirka 45 minutter, før den første kunde ankommer til butikken. Her går Ayoe rundt og forbereder sig, så butikken er i orden og klar til, at en tatovering skal påbegyndes. Hun støvsuger, vasker gulve, steriliserer og lægger alle sine produkter frem – en rutine, hun har så meget på rygraden, at selv en spildt spand vand ikke slår hende ud. Herfra starter kundekontakten, hvor der bliver taget med et kæmpe smil. Ayoe tatoverer nemlig oftest stamkunder, der har gang i større tattoo-projekter. Der er dog ikke én kunde, der er ens.

“Tatoveringer tiltrækker generelt alle typer mennesker. Jeg tatoverer alle lige fra en hjertekar-overlæge henne på Roskilde Hospital til grænsebetjente, advokater og folk nede fra Netto. Der er ikke dem, der ikke bliver tatoveret,” siger Ayoe.

Hør Ayoe fortælle om sit arbejde (portrættet fortsætter under videoen):

Det er et fedt område, hvor der er plads til typer som mig. Hvis jeg havde været nede på gågaden, så havde jeg nok ikke passet ind ved siden af Bahne og Nordea. Ikke på samme måde

Et frirum i Roskilde

Ayoe slog sig ned i containerstriben for at følge med i de spændende muligheder, hun så i området. For hende er Musicon stedet, hvor kreative projekter kan tage form og blive til noget større. Det er et sted med plads til at slå sig løs, holde fest og være spontan. Det er et frirum, man ikke finder andre steder, mener hun. Et frirum, som spejles i Ayoes egen personlighed. Hun har derfor et håb om at kunne få lov til at blive i området, og at Musicon bliver den succes, hun går og drømmer om.

“Det er et fedt område, hvor der er plads til typer som mig. Hvis jeg havde været nede på gågaden, så havde jeg nok ikke passet ind ved siden af Bahne og Nordea. Ikke på samme måde,” siger Ayoe og fortsætter: “Vi har et rigtig godt sammenhold i Musicon. Det er lidt ligesom et kollektiv. Der kan ikke tages en beslutning herude, uden at vi er fælles om det. Og så er vi bare gode til at støtte op omkring hinanden. Det synes jeg er vigtigt.”

Man kan mærke, at Ayoe er oprigtig og virkelig mener, at naboerne er det bedste ved Musicon. Alle bidrager enten kreativt eller produktivt til området, og det giver et fællesskab, som sjældent ses andre steder blandt konkurrerende forretninger, synes hun. Sammen pønser de alle på en masse projekter på tværs af hinanden. Ayoe vil for eksempel gerne være med til producere alt fra t-shirts til klistermærker i naboens butik Merch Fabrikken.

Ikke klassisk tatovør

Ayoe lever og ånder for kreativitet – og det er ikke til at tage fejl af, når man ser hendes butik og hendes klientel. Der er ingen bøger at vælge masseproducerede tatoveringer fra, og der kommer ingen helt unge piger, som gerne vil have et lille uendelighedstegn tatoveret på håndleddet. Ayoe lever for at lave noget visuelt pænt – og tatoveringen behøver ikke at have en betydning. Når man vil tatoveres hos Paco Tattoos, booker man sig derfor ind for minimum to timer, og så producerer Ayoe en unik og visuelt flot tatovering til netop dig. På den måde adskiller hun sig fra den klassiske tatoveringsbutik.

“Du kan ikke komme med et billede fra Pinterest og sige, at du vil have tatoveret ‘den her’. For det gør jeg ikke. Jeg gider ikke lave det samme, som alle andre laver. Det er lidt skæggere at kunne få lov til at bare at hælde kreativitet ud af den der mærkelige hjerne, man har,” siger hun.

Den lokale krage Tusse sidder nu på Paco Tattoos åbningsskilt og spejder forventningsfuldt efter endnu en croissant. Solen spejler sig i skiltet, og rudens dekorative citater forsvinder i lyset. Det idérige univers lukker ned, idet døren klemmes i, og man vender ryggen til Paco Tattoos – men stemningen lever videre i Roskildes kreative bydel.