Ring mig opFå en rundvisningBestil brochureTilmeld dig langt kursusTilmeld dig korte kurser

“Det, man lærer noget af som sangskriver, er simpelthen at gøre”

Vinder af Karrierekanonen og tidligere artist på Roskilde Festival er nogle af de erfaringer, Roskilde Festival Højskoles musiklærer bærer med sig ind i faget Sangskriver.

En rolig Esbjergdialekt komplementerer den jagtgrønne skjorte og skægget, der har et rødligt skær på vores nye musiklærer i faget Sangskriver. Som artist og sangskriver i Kites and Komets, en fortid i Munich og Hymns From Nineveh og som sangskrivningslærer gennem en årrække, er Mikael Kærsgaard nu klar til at indtage jobbet som højskolelærer på Roskilde Festival Højskole.

Man skal smide sin forfængelighed, når man skriver sange
Mikael kommer til Roskilde Festival Højskole med mange års erfaring inden for det musiske område. Han har både arbejdet som underviser sangskrivning, filmkomposition og guitar, men hans primære energi har ligget i det selv at skrive sange.

“Jeg vil præsentere eleverne for mine egne erfaringer. F.eks er det godt at være kritisk omkring, det man laver, men hvis man er det for tidligt, kan man godt bremse et kreativt flow. “

Et mere frit kreativt flow førte til Mikaels eget soloprojekt Kites and Komets, som han vandt Karrierekanonen med i 2011. Her gik han til musikken med en selvstændig producertilgang.

“Jeg begyndte at arbejde i Pro Tools, selv at optage lyd og lave arrangementer.Det er en intuitiv tilgang til musikken, hvor jeg skriver, indspiller og lytter om det fungerer, før jeg skriver et nyt vers.”

Når man arbejder på den måde, fortæller Mikael, at det er nødvendigt at turde vise de ufærdige idéer til andre, og sige: “Hey, jeg synes ikke helt, den er der, men det er sådan den er lige nu i processen.” Og den mentalitet har han tænkt sig at inddrage i undervisningen.

Sangskrivning og branchekendskab går hånd i hånd
Ud over sine erfaringer med musik og sangskrivning, kommer Mikael til Roskilde Festival Højskole med et unikt branchekendskab. Han har læst Music Management sammen med sangskrivning på kandidaten ved Det Jyske Musikkonservatorium, og så har han personligt dyrket det meget i sin egen musikkarriere.

“Musikbranchen handler meget om at introducere folk og møde de rigtige. Det kan være i mediebyen på Roskilde Festival eller på regulære branchefestivaller som Spot Festival og Reberbahn. F.eks. fik mit band Munich nogle kæmpe hits i Island, fordi vi gav vores CD til den rigtige radiovært under Spot Festival i 2007.”

“Jeg vil udruste dem, der er nybegyndere og dem, der er trænede i at skrive sange. Vi skal arbejde med, hvad det vil sige at skrive en god melodi, og så skal vi klæde den på med harmoniseringer og den rigtige rytmik."

Med guitaren som tro følgesvend
Mikael Kærsgaard er sanger og guitarist og kommer til at varetage det mere akustiske musikfag Sangskriver, hvor teksterne og de gode melodier er i højsædet.

“Jeg vil udruste dem, der er nybegyndere og dem, der er trænede i at skrive sange ved at præsentere dem for håndgribelige værktøjer. Vi skal arbejde med, hvad det vil sige at skrive en god melodi som rygsøjlen af en komposition, og så skal vi klæde den på med harmoniseringer, rytmik og arrangement. Tekstskrivning bliver også et stort fokus, da jeg mener, det er afgørende for en sangs kvalitet. Der skal være noget på spil, og man skal mærke sangskriveren bag. Generelt handler faget om at lære at udtrykke sig, finde ind til de stærke idéer, og bruge og være bevidst om de virkemidler man har til rådighed. Jeg møder mange som sidder meget alene med deres sangskrivning og kompositioner, og derfor mener jeg, at fælleskab og sparring er særligt vigtigt på den skabende rejse i faget. Det tror jeg, at højskolelivet kan være en perfekt ramme for.”

Mikael startede på guitaren, da han var 10 år og fik hurtigt en musiklærer, som lod ham spille akkorder fremfor noder.

“Dér valgte jeg, at jeg bare gerne ville spille sange, jeg godt kan lide. Senere begyndte jeg at skrive sange sammen inspireret af en god ven, og det har siden været mit fokus.”

Ud over at skrive sange til sine egne projekter har Mikael været co-writer på andres udgivelser – blandt andet for True Nord og Heimatt. Han har også komponeret musik til film og reklamer og arbejdet som Music Supervisor på flere film ved Zentropa music.

Blå bog

Navn: Mikael Kærsgaard

Født: 21. november 1985 i Esbjerg

Uddannelse: Kandidat i Sangskrivning og Music Management

Fag på RoFH: Sangskriver