Ring mig opFå en rundvisningBestil brochureTilmeld dig langt kursusTilmeld dig korte kurser

Brygmester Peter: Fra makrodrømme til mikrobryggeri

1.000 liter øl lyder som meget at smide i kloakken. Men hvis det smager elendigt, kan det jo ikke drikkes. Sådan har Peter Jelsted fra Musicon Mikrobryggeri det.

Her er vores naboer i Musicon

Musicon er en lille oase i Roskilde by, som rummer masser af kraft og livsglæde. Men hvad gør området særligt?

I faget Local storytelling på Roskilde Festival Højskole har vi i løbet af de seneste par uger produceret en række digitale portrætter af nogle af de lokale ildsjæle, der beriger os og resten af bydelen med deres skæve idéer og engagement.

Mikrobryggeriet er et lille sted ved containerstriben i Musicon. Et sted, som huser både hyggelig værtshusstemning og øl af høj kvalitet. Peter er manden bag bryggeriet, og han har bygget det hele op fra grunden – før der var noget, der hed Ragnarock eller Roskilde Festival Højskole.

Peter er gået fra at være ølbrygger hjemme i stuen til at være ejer af sit eget bryggeri. Det lå absolut ikke i kortene, at han skulle havne her. Han er nemlig uddannet programmør og arbejdede før i tiden med videoprogrammer. I takt med at han synes, at hans programmørjob blev mere og mere kedeligt, og hans hjemmebryggede øl fik bedre og bedre smag, besluttede han sig for at kaste sig ud i ølbryggeriet.

“Jeg fik god respons, og så tænkte jeg, nu gør jeg det kraftedme!” forklarer Peter Jelsted.

Hør Peters fortælling om smag og hjemmebryggeri (portrættet fortsætter under videoen):

Gæren er vores små arbejdsmænd

“De fleste af vores ølnavne er danske, men det kan godt være, at vi begynder at bruge nogle lidt mere engelske ord. Det er noget, vi diskuterer og har meget oppe at vende. Lige i øjeblikket har vi rigtig svært ved navne. Øllen, der hedder Malstrøm, der tænkte vi: ‘Hvad fanden skal den hedde?’ Malstrøm hedder det jo, når vand drejer rundt, og det er faktisk den metode, der er blevet brugt til at brygge med.

Den nyeste øl, vi har fået på menuen, har vi kaldt Hvirvlen, fordi det er den samme metode. Den næste øl, der kommer ud, er der mango i, så den kommer nok til at hedde Mangotornado. Det er ikke altid så nemt at finde på et navn til øllet, men det er nok alligevel den nemmeste del af processen,” fortæller Peter.

I fremtiden vil Peter gerne udvide Musicon Mikrobryggeri med et destilleri, så de øl-eksperimenter, der nogle gange går galt, kan omdannes til whiskey i stedet for at havne i kloakken. Peter går også med tanken om at udvide sin geschäft med en tagterrasse og et større menukort, så det kan blive muligt at booke Mikrobryggeriet til større arrangementer.

Så i fremtiden vil de 1.000 liter mislykkede øl måske ende i whiskyflasker i stedet for i kloakken!

Musicon Mikrobryggeriets facade

Taphanerne på Musicon Mikrobryggeri