Ring mig opFå en rundvisningBestil brochureTilmeld dig langt kursusTilmeld dig korte kurser

“Film handler om at skabe nye perspektiver – og det kan ændre verden”

Aske Erbs har været kommunikationsansvarlig for Roskilde Festival Højskole siden 2016. Nu underviser han også i hovedfaget Film – produktion, fortælling og forandring og i sidefaget Mediebureauet.

I lærerboligen på Basgangen 14 står der en racercykel på kontoret, Jørgen Leths dokumentarfilm om cykling står i et bokssæt i stuen, og i køkkenet hænger en indrammet tegning af Fausto Coppis cykel. Her bor Aske Erbs, der udover racercykler også brænder for film, formidling og store fortællinger. Han skal undervise i ‘Film‘ på Roskilde Festival Højskole.

Han har i flere år arbejdet tæt sammen med skolens forstander, Jesper Øland, om at udvikle alt fra hjemmeside, fagprofil, frivillig-indsatser på Roskilde Festival og sociale medier til film af byggeriet. 

Projekt- og pionerånd banede vejen til RoFH
Men hvem er ham Aske, der står bag meget af skolens udtryk?

For det første er han en projektmand og en pionerånd, hvilket allertydeligst kommer til udtryk, når man møder hans kommende kone Marie og deres lille datter Ellen på Basgangen. Den lille familie har været udsat for lidt af hvert, siden de i foråret rykkede teltpløkkerne op fra et kollektiv på Nørrebro og blev en fast bestanddel af Roskilde Festival Højskole i Musicon-bydelen.

Højskolefamilie i Roskilde

Aske bor sammen med sin kommende kone Marie og deres datter Ellen i en af de tre lærerboliger, der hører til højskolen.

Marie arbejder på CPH:DOX og lille Ellen starter snart i en vuggestue i nærheden af Musicon.

Sammen udgør de skolens første højskolefamilie.

Aske er nemlig den første lærer, der er flyttet ind på højskolen i en af lærerboligerne, fordi det faldt både ham og Marie naturligt at dedikere sig til Roskilde Festival Højskole:

“Jeg er et projektmenneske og har en stor kærlighed til højskolen, så tanken om at starte en højskole var vildt spændende. Og kombinationen af højskole og festival gør projektet til noget helt særligt, jeg gerne ville være en del af, efter jeg selv har været på Roskilde Festival i mange år – både som gæst og frivillig.”

Aske selv er fra Randers, men blev suget mod Sjælland, da han selv startede på Grundtvigs Højskole efter gymnasiet. Her fik han smag for højskolelivet med alt, hvad det indebar fra morgensang til kreative idéfag og elevforening, som han senere blev formand for. Det var også i Grundtvigs Højskoles elevforening, at han mødte sin kæreste Marie. Flere år senere kom Aske desuden tilbage som timelærer for at undervise i et kampagnefag og et fag i digitale medier.

“Det vigtigste for mig er, at vi får flyttet nogle perspektiver sammen. Det er det, filmmediet kan"

Film skaber nye perspektiver
Når de første elever træder ind i Askes filmlokale til januar bliver undervisningen både fagnørdet og med udsyn til verden:

“Det vigtigste for mig er, at vi får skabt nogle nye perspektiver sammen. Det er det, filmmediet kan – det kan give os et ekstra øje på verden, som vi kan kigge med sammen. Hvad er det, det ser? Man kan arbejde med større fortællinger, men man kan også bare starte med sin egen fortælling.”

Hovedfaget i film bliver for alle, uanset om man har produceret og klippet før eller går med en drøm om at dykke ned i filmens historie:

“Eleverne kan forvente, at de bliver udfordret. Og så er det jo Roskilde Festival Højskole, så det bliver ikke navlepilleri. Vi skal ud og se hvilken forandring vores film kan skabe i verden.”

Aske er uddannet kandidat i Internationale Udviklingsstudier og Kommunikation med speciale i film og forandring. Og så har han taget det legendariske filmhistorie-kursus på Københavns Universitet. Hans yndlingsgenre er dokumentaren, som gerne må lege lidt med andre genrer for at blive rigtig interessant:

“For mig er dokumentaren den mest interessante genre – også den der arbejder på kanten af og med virkeligheden. De film kan åbne for nye erkendelser hos de medvirkende og hos publikum.”

Det er nu ikke fordi Aske ikke tager virkelighedens fakta alvorligt. Før han kom til Roskilde var Aske ansat på Københavns Universitet hvor han blandt andet arbejdede med forskningsformidling og læring med filmmediet som værktøj.

Valgfag i strategisk kommunikation
I anden periode af højskoleopholdet kommer Aske til at udbyde faget ‘Mediebureauet’, hvor eleverne kan lære alt om strategisk kommunikation; fra idé til pitch og udførelse.

“Nu er jeg jo kommunikationsmedarbejder på RoFH, så vi skal da have et kommunikationsfag. Eleverne skal arbejde med kommunikation strategisk, hvor vi arbejder med idéer til, hvordan et budskab rammer en målgruppe, så vi skaber en relation – det er den der betyder noget.”

Da jeg spørger ham, hvad det særlige bliver ved lige præcis Roskilde Festival Højskole, lyder det:

“Det særlige ved den her højskole er, at vi kommer til at give folk nogle redskaber til at skabe fællesskaber uden for højskolen. På en højskole er man garanteret et fællesskab stort set fra man træder ind ad døren, og man får oplevelser for livet. Men vi vil også give eleverne redskaber med sig til at skabe fællesskaber ude i livet.”

Blå bog

Navn: Aske Erbs

Født: 18. december 1984 i Viborg

Uddannelse: Kandidat i Internationale Udviklingsstudier og Kommunikation med speciale i film og forandring.

Fag på RoFH: Film og Mediebureauet

Twitter: @askebaske

Instagram: askeerbs