Ring mig opFå en rundvisningBestil brochureTilmeld dig langt kursusTilmeld dig korte kurser

“Jeg vil gerne give folk redskaberne til at udtrykke sig og modet til at gøre det”

Tidligere Christiansborg-rådgiver underviser i politik på Roskilde Festival Højskole. Her vil hun skabe dygtige debattører og forandringslystne unge med mod til at prøve sig selv af.

Det rusker i den sensommeragtige efterårsluft, da jeg møder Mette Svalgaard foran hovedindgangen til Christianborg. Hun er tidligere politisk rådgiver på Borgen, men skal fra det nye år inspirere alle de unge, der drømmer om at forandre verden og blive dygtige debattører med et hovedfag i politik på Roskilde Festival Højskole.

Sammen bliver vi bedre
Når 34-årige Mette Svalgaard stiller sig foran de første politik-elever på Roskilde Festival Højskole, er det med fokus på at give eleverne redskaber til at debattere og ytre deres meninger. Men det bliver i lige så høj grad et fag, hvor man kan undres, være i tvivl og prøve sig selv og sine egne holdninger af.

Det kan godt være lidt grænseoverskridende, når man arbejder med at udtrykke sig, lyder det fra Mette, der vil skabe et trygt rum, hvor eleverne sammen kan udfordre dem selv og hinanden, fejle og have det sjovt med det, de laver. Hun udtaler:

“Vi lever måske lidt i en nul-fejlskultur, men jeg tror, vi alle sammen vinder, hvis vi lærer at tage imod konstruktiv kritik med åbenhed. Det er vigtigt både i forhold til at udvikle sine holdninger, men også generelt som menneske.”

Derfor bliver det en væsentlig opgave for politik-eleverne at blive gode til at give og tage imod feedback fra de andre på holdet.

Murværket med titlen Equality Walls på Roskilde Festival 2018. De 10 meter høje kopier af Donald Trumps mur mod Mexico er et bud på, hvordan kunst og politik smelter sammen på Roskilde Festival for at sætte fokus på det politiske tema Equality. For politikunderviser Mette Svalgaard er festivalen et rigtig godt sted for eleverne at komme ud med et budskab – f.eks. med afsæt i det årlige tema på Roskilde Festival.

Foto: Krists Luhaers

Retoriske virkemidler og mod skaber aktive medborgere
Mette Svalgaard skal undervise i hovedfagene ‘Debattør’ og ‘Global Action’, som begge hører til fagområdet politik:

“Vi skal udforske verden og vores egne ståsteder. Vi kommer til at debattere de helt store emner som klima, ulighed og demokrati, men vi kommer også til at forholde os til de nære ting og udforske, hvordan man kan være en aktiv medborger i de lokale og nære miljøer, man er en del af.”

Jeg vil gerne give eleverne både redskaber og mod til at stå op for dét, de tror på. Til at gøre noget, hvis de synes, at noget ville være bedre på en anden måde.

Mette har tidligere været politisk rådgiver på Christiansborg og presserådgiver i Kræftens Bekæmpelse. Hun har skrevet langt over hundrede politiske taler og debatindlæg. Det har hun gjort med afsæt i sin kandidat i retorik og sit speciale i politisk debat, som højskoleeleverne vil nyde godt af i hovedfagsundervisningen i politik.

“Jeg vil gerne give eleverne både redskaber og mod til at stå op for dét, de tror på. Til at gøre noget, hvis de synes, at noget ville være bedre på en anden måde. Vi skal udforske vores egne holdninger, og vi skal arbejde med metoder til forandring. Simpelthen blive aktive medborgere, der tager kritisk stilling til den verden, vi er en del af. Både i Danmark men også globalt.”

Globalt udsyn i samarbejde med Roskilde Festival
Hvert år sætter Roskilde Festival fokus på et politisk tema gennem forskellige indsatser på årets festival. De seneste tre år har ‘Equality’ været omdrejningspunktet for flere dele af festivalens program, og Mette ser en stærk kobling mellem faget politik og Roskilde Festivals politiske tema, som kan give eleverne nogle spændende muligheder i deres tid på højskolen.

“I mit fag er der særlig god mulighed for at få en synergi op at stå med Roskilde Festival gennem deres årlige tema. Det er jo oftest et bredt tema, så det er mega sjovt at finde en afkrog af det, som eleverne brænder for og så gå i dybden med det. Indhente viden og arrangere en kampagne eller debat i samarbejde med Roskilde Festival”

De senere år har Roskilde Festivals politiske fokus været med et globalt udsyn, hvilket er et område, Mette har været særligt interesseret i, siden hun som helt ung lavede frivilligt arbejde i Mellemamerika og for alvor fik sin sociale indignation tændt.

“Jeg har også selv været ude i verden og fx været frivillig i Mellemamerika. Der boede jeg blandt andet hos en lille familie ude på landet og plukkede kaffe i kaffemarken. Det gav nogle fantastiske oplevelser og et indblik i livet i et tredjeverdensland, som man ikke kan læse sig til i aviserne. Efter det har længerevarende udlandsophold været prioriteret højt i mit voksne liv, særligt i udviklingslande, og det har nok været med til at tænde min trang til at gøre en forskel”, lyder det fra Mette Svalgaard.

Efterfølgende har hun også i sit professionelle liv haft blikket vendt mod verden, blandt andet i sit arbejde på Christiansborg hvor hun i særlig grad har arbejdet med udviklingspolitik og blandt andet har været tæt på forhandlingerne om Danmarks seneste udviklingspolitiske strategi.

Hendes udviklingspolitiske erfaring fylder særligt meget i faget Global Action. Her lærer eleverne at udforme og lede en kampagne, blive saglige og slagkraftige debattører og ikke mindst udvide deres horisont og kritiske stillingtagen til verdens aktuelle problemstillinger.

Blå bog

Navn: Mette Svalgaard

Født: 14. november 1983 i Valby

Uddannelse: Kandidat i Retorik

Fag på RoFH: Debattør og Global Action

Twitter: @mettesvalgaard