Ring mig opFå en rundvisningBestil brochureTilmeld dig langt kursusTilmeld dig korte kurser

Byplanlægning – om naboskab i Settle’n Share

Som byplanlægger har det været lidt af en drøm at arbejde med områdeplanlægning i Settle’n Share, der er højskolens deltagerinkluderende indsats på Roskilde Festival.

Det er en herlig sammenblanding af at benytte de strategier, redskaber og overvejelser, som vi normalt anvender i planlægningen, i samspil med en eksperimenterende tilgang til arkitektur/design og ledelse.

Med inspiration fra højskolen forsøger vi nemlig at give beboerne de bedste rammer for at skabe fællesskaber på tværs af lejrene i løbet af festivalugen.

Læs også: Hovedfag i maker, ledelse, kunst, aktivisme, journalistik og musik

Settle'n Share ⎮ Roskilde Festival Højskole

Skabe rammer for det spontane naboskab

Mange steder på Roskilde Festival løber deltagere forpustede og småfulde ind på campingområdet, og kaster telt og pavillon op, på det første det bedste sted man støder på.

I Settle’n Share tror vi på, at vi gennem en strategiske placering af områdets felter og camps, kan styrke naboskaber og skabe rammer for sharing and caring. Lad mig fortælle hvorfor og hvordan.

How to Settle’n Share

Alle lejre i Settle’n Share skal vælge sig ind på et tema, som de synes deres event og lejrtema passer ind under. De er på den måde placeret i tematiserede felter, så alle i feltet har en fælles identitet og et stærkere udgangspunkt for at danne fællesskaber på tværs af lejre.

Læs mere om Settle’n Share (engelsk)

På den måde, er Settle’n Shares område ikke én stor suppedas af tilfældige glade festivalgængere, men et område med forskellige tematiserede identiteter, der internt i feltet kan danne rammer for en stærkere fællesskabsfølelse og gør det mere interessant og oplevelsesrigt at bevæge sig gennem hele Settle’n Share.

De små naboskaber i det store fællesskab

Selvom felterne i Settle’n Share har forskellige temaer og indhold, er det vigtigt at felterne også føler sig forbundne på tværs.

Læs også: Sådan bor du på en højskole: 3 ting du bør vide om at bo på højskole

Det skal være oplagt også at føle en form for connection og opbygge fællesskab med nabofeltet, selvom det ikke er sammen tema som det man selv bor i. Derfor har vi kigget på hvilke events og lejretemaer de forskellige felter indeholder, og på baggrund af dette placerets felterne strategisk i forhold til hinanden.

Fx er der flere lejre i Settle’n Confess, Settle’n Reflect og i Settle’n Laugh #1 der omhandler religion, kirke og religiøse ritualer. Måske der kunne opstå et sjovt fællesskab på tværs af disse felter, når de er placeret sammen?

Byplanlægning for og med naboer

At skabe rammer og gode betingelser for fællesskab og naboskab er hjørnestene i planlægningen af Roskilde Festival og særligt i Settle’n Share. For gennem stærke og sjove naboskaber, får vi alle en mere oplevelses- og indflydelsesrig festival.

Læs også om hovedfagene på højskolen: Eks. Maker – Design Lab & Dream City & Ledelse – Culture Management & Roskilde Leadership

Mange af de funktioner vi normalt oplever i byen er tilstede – butikker, infrastruktur, rekreation og hjem. Men på festivalen bliver der eksperimenteret, og grænserne for hvad der er muligt ligger længere væk end normalt.

Gennem stærke og sjove naboskaber, får vi alle en mere oplevelses- og ind­­flydelsesrig festival­

Og ja, så er der mange flere ubekendte faktorer end ud i den virkelig verden, for vi sætter kun rammerne, og så er det op til vores gæster at udfylde dem – og det udvikler sig ofte anderledes end man lige forestiller sig. Men det er jo også det interessante og forunderlige ved det!

Dea Sofie Højsteen

Dea Sofia Højsteen er 26 år og nyuddannet fra RUC i Plan, By og Proces og Performance Design.

Dea elsker når by og kultur kan gå op i en højere enhed, og brænder for en eksperimenterende, sanselig og inddragende tilgang til byens rum og planlægning.

Dea har været en frivillig i Settle’n Share siden 2015 og tager på Roskilde Festival for 11. år i træk denne sommer.